IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойните - пари ли са?

Виртуална валута, която с все по-голяма увереност атакува статута на традиционните пари. Какво да очакваме от нея?

12:38 | 22.12.13 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Последна актуализация: 02:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 10 години
Не знам как е на оня свят в рая, като ида ще видя, но на тоя грешен ад, единствените пари са били, са и ще си останат само физическото злато. Всички останали заместители, без абсолютно никакви изключения, може в най-добрия случай да са само купони, но никога пари! Разбрали са го още преди 7000 години и до днес е все така актуално. Нека някой да ми каже кое друго е просъществувало толкова време и се ползва с такова доверие???...кой, кога и какво през хилядолетията не е могъл да си купи със къс злато и кога изобщо си мислите че златото ще стане ненужно, нежелано и не изпозваемо и какво би могло някога да го замени....освен човешката глупост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 1
Winner75643
преди 10 години
Ако ви е страх да инвестирате има и безплатен начин за да си набавите Биткойнпогледнете тук --- ***.wincoins.eu
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 3
avramcho
преди 10 години
Биткойнът е същото , каквото е златото,нефтът,диамантът ,доларът,еврото: това е "Нещо" което трябва да върши работа , лошото е че е двуизмерно - има Стойност и Цена- за Стойността Плащаш а за Цената ти Плащатвсичко щеше да е ОК , ако мъдреците не бяха измислили лихвите преди 2400 год - от тогава всичко е Нещо+Инфлация ,за която забравяме,смятайки само абсолютната стойност.пред февруари 1944 в Бретън Уудс започва Третата световна война-на финала на Втората - доларът става световна валута-паритетен със златото.Но Злато се копа постоянно,Долари се печатят..а за Биткойн почти няма разходи за производство - прави се безплатно..Е , къде е мястото на Нещо което е без пари - според мен само в джоба на Шараните/верващи в чудеса !Ако вземем опита от посл криза ще разберем , че всичко зависи от "Ръката",която обръща пясъчния часовник -купуваха сe долари през 96 г по 3000 лв, купуваха сe жилища по1300 Е, купуваT се биткойни по 950 $..и После Всичко Отначало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 7
Longin
преди 10 години
Парите са кредит, а кредита е довериеЗлатото например - само по себе си не е доверие, и смисълът му е да се купува скъпо с цел да се продаде ЕВТИНО - в случай на нужда - за да спасиш кожата(А не обратното !)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 2
Longin
преди 10 години
"Основната разлика е, че Биткойн не се контролира от централна банка. Тоест няма как да се печата в неограничено количество"и точно това е проблема- като стане напечено, кой ще поеме отговорност?А във второто изречение има поне 2 неверни твърдения:1) " няма как" .... Показва Прекомерна Вяра в технологията, не е за пръв път2) "неограничено количество"... няма сведения за такова нещо, по скоро има завист на простиращите се според чергата си към този който е измислил как да вземе по мъничко от всички черги по света ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
"Това съждение се оказва тотално невярно в последните години, а винаги преди в историята."Може ли да дадеш конкретни примери! Държави със стабилна демокрация, като Швейцария, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и т.н. винаги са имали стабилни валути. Съвсем скоро в Швейцария на референдум народът гласува с не на предложението за разликата между минималната и максималната заплата в една фирма да е 12 пъти. Швейцарците не вярват на демагогия и затова икономиката им се развива добре и валутата им е стабилна. В такава държава и демокрацията е стабилна! Ако населението вярва на демагогия и лесно се манипулира, тогава лесно може да се тръгне по пътя на нестабилността.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 7
edimi
преди 10 години
"Цъкащите", палчета надолу, да си погледнат набора и житейския опит, да направят съответните справки с книжки/или интернет, ако се имат за напредничави/ и да освободят малко напрежението, че са понапрегнати явно. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 3
for good
преди 10 години
Мтел чрез комуникации контролира цялата държава - финанси, политика. БНБ, Правителство, Булбанк, Раифайзен ... през Спектрумнет и контрол на съзнанието на безжичната мрежа. Проблемът е, че МТЕЛ ФАЛИРА. Целия Телеком Австрия подкупи много министри (като Хохехер - Станишев) и е пред фалит на основните пазари. Хората в България се усетиха 90% са против Мтел, 90% против правителството. Правителството краде за последно и подписва договори, кой ще изплаща 12 млрд. Уестингхаус. Централните банкери са подкупени за най-високия марж в ЕК 7% - за 1.5 млрд. лв печалба. - хоара искат да ги убиват по блоговете, контролираните медии ги прикриват. Какво правиме: - Ако БУЛСАТКОМ вземе мрежата на МТЕЛ и шпионира, хората не искат несигурни данни и ще ги фалират. - ВИВАКОМ е руска компания и едва ли ЕК и ЕЦБ ще дадът контрол над Правителство и БНБ. - ТЕЛЕНОР е компания за 80 млрд ЕВРО и едва ли ще рискуват бранда. Шпионират на пазар ката Украйна, на ако последват Телеком Австрия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
индианеца
преди 10 години
"Колкото е по силна демокрацията в дадена държава, толкова по стабилни са нейните пари, защото гражданите нямат интерес от безграничното печатане на тяхната валута! "Това съждение се оказва тотално невярно в последните години, а винаги преди в историята. Парите не трябва да са подвластни на желанията на правителства. Няма ефективна система за контрол, понеже избраният/наследствен елит работи в полза на себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 6
edimi
преди 10 години
Това с "раждането на Свободна Валута", си е поредния филм, както всички "успехи" на виртуалните компании и продукти."Виртуализирането" на парите като цяло/това е подтекста на прецедента ВС/, е огромно удобство и инструмент за правене на "пари" от Нищото, контрол и ограбване на Труда на все по-малко оставащите производители на Реални Стоки, Храни и Услуги. И изобщо виртуализирането спомага глобализирането и централизираното управление и манипулиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още